Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΡΔΙΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ???

Απειλούνται με «λουκέτο» δύο Τμήματα του ΤΕΙ στην Καρδίτσα!

Οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας δημιουργούν οι ελλείψεις του σε διοικητικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα οι Γραμματείες των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας να παραμένουν κλειστές, τη στιγμή που οι εισακτέοι των Τμημάτων αναζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών τους, ενόψει των εγγραφών που ξεκινούν στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι κλειστές Γραμματείες εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων και παράλληλα αποθαρρύνουν τους νέους σπουδαστές για την εγγραφή τους, ενώ ήδη η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας, ζητώντας, από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την άμεση επίλυση του προβλήματος, επέσεισε τον κίνδυνο κλεισίματος των Τμημάτων ή μεταφοράς τους στη Λάρισα! Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων κ.κ. Σ. Αντωνίου, Θ. Βότση, Απ. Καπράνα και Β. Σουφλάκου, του Δ/ντη του Παραρτήματος κ. Β. Τάντου, των Προϊσταμένων των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Αθαν. Μανούρα Διατροφής και Διαιτολογίας Αν. Μουλά και Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κ. Γ. Νταλού, του Δ/ντη της Δ/νσης Δευτεροβ ά θ μ ι α ς Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Θωμ. Καρανίκα και του Δ/ντη των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Αλ. Κασούλη. Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση για το πρόβλημα και εξετάστηκαν πιθανές λύσεις που απαιτούν όμως πολιτική βούληση.


Είναι γνωστή σε όλους τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας η περιπέτεια της Σχολής Νηπιαγωγών και ο τρόπος με τον οποίο έφυγε για ν’ αποτελέσει τον πρώτο πυρήνα του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου. Χρειάστηκαν αγώνες για να αναπληρωθεί το κενό με την έλευση της Κτηνιατρικής και ορισμένων τμημάτων των ΤΕΙ. Και εκεί, που ως περιοχή και Δυτική Θεσσαλία γενικότερα, κάναμε όνειρα για τη λειτουργία ένός αυτόνομου ΤΕΙ ήλθε η προσχθεσινή δήλωση της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε τη Θεσσαλία ως το χειρότερο παράδειγμα για τη διασκόρπιση των σχολών. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το «απαράδεκτο φαινόμενο» δεν πρέπει να συνεχισθεί. Δηλαδή η κατάργηση Σχολών ή η συγχώνευσή τους βρίσκεται προ των πυλών. Οφείλουμε να υπενθυμισουμε στην κ. Υπουργό - κι αυτό ας μην εκληφθεί ως αντιπολιτευτική κορώνα ενόψει Δημοτικών εκλογών- ότι η φυγή της Σχολής Νηπιαγωγών συνετελέσθη με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ας μην διαπράξει λοιπόν το ίδιο λάθος. Γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός (ή γυναικός στην περίπτωσή μας) σοφού. Αλλωστε τόσο η Κτηνιατρική Σχολή, όσο και τα τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καρδίτσα κρίνονται επαρκή από κάθε άποψη, ενώ από κτιριακής πλευράς τα περισσότερα προβλήματα λύθηκαν από τις τοπικές αρχές (Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση). Οι κυβερνήσεις είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ δεν αξιώθηκαν ούτε το αγρόκτημα της Κτηνιατρικής σχολής να αξιοποιήσουν αφού οι πιστώσεις που προορίζονταν γι’ αυτό χάθηκαν στο δρόμο! (Βέβαια αυτό είναι ένα άλλο θέμα που ίσως συνιστά και σκάνδαλο). Ας πάψει λοιπόν η υπουργός να «ενοχοποιεί» τη Θεσσαλία κι ας διερευνήσει την κατάτμηση των σχολών που δρομολογήθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία δικών της κομματικών συντρόφων. Η Θεσσαλία και ειδικά η Δυτική ειναι ριγμένη σε πολλούς τομείς και δεν νομιμοποιείται κανείς να θίξει τα κεκτημένα της, τα οποια αξιοκρατικά απέκτησε και δικαιούται.


Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Καρδίτσας Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την αδυναμία λειτουργίας Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι. Λάρισας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στην πόλη της Καρδίτσας λειτουργούν 4 τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας, και συγκεκριμένα: Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας. Στα τμήματα αυτά φοιτούν συνολικά 2.500 νέοι, με 810 εισαχθέντες για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας, τα τμήματα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, καθώς οι γραμματείες δύο τμημάτων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας, παραμένουν κλειστές.

Οι εγγραφές των νέων φοιτητών αρχίζουν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και, εάν δεν δρομολογηθεί μία λύση άμεσα, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα τόσο για την διαδικασία των εγγραφών όσο και για την διοικητική λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ. Οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα τμήματα ζητούν την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου (δύο ανά τμήμα), καθώς και την κατά παρέκκλιση απόσπαση τεσσάρων εκπαιδευτικών, προκειμένου να συνεχίσει η κανονική λειτουργία του ΤΕΙ Καρδίτσας.

Κατόπιν των αυτών, ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεται το Υπουργείο να εγκρίνει την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων και την μετάταξη εκπαιδευτικών για να αποφευχθεί η παρακώλυση της λειτουργίας του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You might also like:

Related Posts with Thumbnails