Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Δυσωδία» δίχως τέλος...

Νέες αποκαλύψεις για το βρώμικο κύκλωμα στο ποδόσφαιρο! Διαιτητής πόνταρε μεγάλα ποσά για το... πρώτο φάουλ σε αγώνα που ο ίδιος σφύριζε, ενώ στο προσκήνιο έρχεται ένας ακόμη μάνατζερ!



Το άρθρο στο περιοδικό «Επίκαιρα» ρίχνει και άλλο φως στην υπόθεση των βρώμικων κυκλωμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προσθέτοντας νέα στοιχεία! Οπως ότι τα πονταρίσματα ενός διαιτητή από την Βόρεια Ελλάδα που ελέγχεται από το ΣΔΟΕ, αφορούσαν ποια ομάδα θα κέρδιζε το πρώτο φάουλ ή ποιας ομάδας παίκτης θα έπαιρνε κίτρινη κάρτα, σε ματς που ο ίδιος σφύριζε! Επίσης από φύλλο και φτερό περνάνε οι κινήσεις γκριζομάλη παράγοντα που υπηρετούσε το ποδόσφαιρο από καίριο πόστο και έχει λογαριασμό στις Σευχέλλες, παράγοντα ομάδας που τώρα υπηρετεί άλλη ομάδα αλλά και ενός μάνατζερ με αρχικά Π.Π. το όνομα του οποίου βγαίνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο!


Αναλυτικά όλο το άρθρο του Αλκη Φιτσόπουλου στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί:



Τις σκοτεινές διαδρομές του «μαύρου» χρήματος στο χώρο του ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Εν ενεργεία διαιτητές, μάνατζερ, ποδοσφαιριστές, νυν και πρώην μεγαλοπαράγοντες, που για χρόνια ολόκληρα υπηρέτησαν το χώρο του ποδοσφαίρου από καίρια πόστα, φέρονται εμπλεκόμενοι σε δύσοσμες υποθέσεις τις οποίες οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ξεσκονίζουν εξονυχιστικά. Υπόγειες διαδρομές «μαύρου» χρήματος, λογαριασμοί στις Σεϋχέλλες, καταγγελίες για πονταρίσματα σε συγκεκριμένα παιχνίδια, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας που, από ό,τι φαίνεται, βρίσκεται μπροστά σε… λαβράκια, τα οποία, εάν τυχόν επαληθευτούν, θα ξεσπάσει σάλος. Η μπόχα και η δυσωδία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδύονται έντονα.

Στην κορυφή της λίστας των ερευνών βρίσκεται εν ενεργεία διαιτητής, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει διάφορα ποσά σε λογαριασμό πασίγνωστου μάνατζερ με τα αρχικά Α.Τ., ο οποίος ελέγχεται για φοροδιαφυγή. Ο τελευταίος, όπως σημείωναν στα «Επίκαιρα» έμπειροι άνδρες του ΣΔΟΕ, «κίνησε τις υποψίες όταν στο λογαριασμό του βρέθηκαν 26 εκατ. ευρώ, τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν στην εφορία». Φαίνεται ότι ο Α.Τ. θεώρησε σκόπιμο να μην ενημερώσει τις φοροελεγκτικές Αρχές για ένα τόσο… «ασήμαντο» ποσό. 

Τις επόμενες εβδομάδες ο εν λόγω διαιτητής της Super League από τη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να κληθεί για κατάθεση. Τα ερωτήματα που απασχολούν τις Αρχές είναι πολλά, τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για το λόγο για τον οποίο δόθηκαν. Στους άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν δημιουργηθεί βάσιμες υποψίες ότι βρίσκονται ενώπιον μιας καλοστημένης επιχείρησης μεταξύ του Α.Τ., του διαιτητή αλλά και άλλων εμπλεκόμενων. Αυτό που εκτιμούν είναι ότι ο Α.Τ. έπαιζε τα συγκεκριμένα ποσά σε ειδικά πονταρίσματα σε παιχνίδια τα οποία διηύθυνε ο εν λόγω διαιτητής. Τα πονταρίσματα δεν αφορούσαν τόσο την αλλοίωση αποτελεσμάτων, όσο πονταρίσματα του τύπου ποια ομάδα θα κέρδιζε το πρώτο φάουλ ή ποιας ομάδας παίκτης θα έπαιρνε κίτρινη κάρτα. Το κέρδος, βέβαια, ήταν εξασφαλισμένο, αφού ο άρχων της αναμέτρησης ήταν ο ίδιος ο διαιτητής-τζογαδόρος. 

Παρόμοια υπόθεση ερευνάται και για άλλο διαιτητή, στο λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 300.000 ευρώ, άγνωστης, προς το παρόν, προέλευσης. Και οι δύο υποθέσεις γέννησαν βάσιμες υποψίες στους «ράμπο» του ΣΔΟΕ ότι «ίσως να πρόκειται για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα». Δεν αποκλείεται από την εξέταση των λογαριασμών να προκύψουν και άλλα στοιχεία. Η κλήτευση μαρτύρων θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και μπορεί να αγγίξει και τρανταχτά ονόματα από το χώρο του ποδοσφαίρου, όπως, για παράδειγμα, νυν και πρώην πρόεδρους μεγάλων ΠΑΕ. Δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προέδρων, εάν κατά τη διάρκεια των ερευνών προκύψει κάτι το ανησυχητικό. Η εντολή που έχει λάβει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης είναι σαφής: Στο χώρο του ποδοσφαίρου θα χυθεί άπλετο φως όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι. Καμία υποχώρηση και για κανέναν. Άλλωστε, όπως ο ίδιος υπογράμμισε στα «Επίκαιρα», «η εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου, και όχι μόνο, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Μεγαλοπαράγοντας με λογαριασμούς στις Σεϋχέλλες

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για κορυφαίο μεγαλοπαράγοντα, που για χρόνια ολόκληρα υπηρέτησε το χώρο του ποδοσφαίρου από καίριο πόστο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο πασίγνωστος μεγαλοπαράγοντας φέρεται να διέθετε κρυφούς λογαριασμούς στις Σεϋχέλλες με υπέρογκα ποσά, η ύπαρξη των οποίων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα εισοδήματά του. Από την εξέταση των λογαριασμών του, οι άνδρες του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι ίσως καταφέρουν να βρουν αποδείξεις και για άλλους εμπλεκόμενους, αφού φαίνεται ότι τον εν λόγω παράγοντα κάποιοι τον χρηματοδοτούσαν επί χρόνια. Άλλωστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σενάρια στην ποδοσφαιρική πιάτσα έδιναν κι έπαιρναν για τον γκριζομάλλη μεγαλοπαράγοντα, που για χρόνια ολόκληρα φιγουράριζε στα «επίσημα» συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν τυχόν επαληθευτούν τα αποτελέσματα των ερευνών, ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα στην Ελλάδα θα καταρρεύσει. 
Από το μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ περνούν και οι λογαριασμοί συγκεκριμένου προέδρου ομάδας της Super League, καθώς επίσης και ενός ακόμη μάνατζερ. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος είχε και κατά το παρελθόν απασχολήσει τις Αρχές από προηγούμενη θητεία του σε μεγάλη ομάδα. Δεν αποκλείεται και σε αυτή την περίπτωση να προκύψουν και νέα επιβαρυντικά στοιχεία για διάφορες ύποπτες δραστηριότητες.
 
Σε ό,τι αφορά τον έτερο μάνατζερ με τα αρχικά Π.Π., για τον οποίο διεξάγεται εξονυχιστική έρευνα, η περίπτωσή του δεν είναι καινούρια. Ο ίδιος άρχισε να απασχολεί τις Αρχές από το 2008, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), από τον οποίο, όπως τόνισαν στα «Επίκαιρα» οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, «προέκυψαν ανησυχητικά ευρήματα».  
Ο μάνατζερ φέρεται να αγόραζε μέσω της εταιρείας του φτηνά τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αργότερα πωλούσε πανάκριβα στην ΕΠΟ. Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι για ποιο λόγο η ΕΠΟ δεν διαπραγματευόταν απευθείας αλλά έπρεπε πρώτα να μεσολαβήσει η εταιρεία του συγκεκριμένου μάνατζερ. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ διατείνονται ότι έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς του Π.Π. Το μόνο που απομένει είναι να γίνει το «πάντρεμα» των τραπεζικών δεδομένων με την πραγματικότητα για να αποδειχτεί η αλήθεια, καθώς και η εξέταση των ποσών που χορηγούνταν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση θα είναι καταιγιστικές. Δεν αποκλείεται πλήθος παραγόντων τόσο της Super League όσο και της Β' Εθνικής να κληθεί για κατάθεση. Ο Π.Π., πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία του ΣΔΟΕ, ο μάνατζερ εθεάθη σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Νέα Σμύρνη να εκφράζεται με περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς για τους άνδρες της υπηρεσίας. Ματαιοδοξία; Σιγουριά για το νόμιμο των ενεργειών του; Ουδείς γνωρίζει. Μένει μόνο να αποδειχτεί και στην πορεία των ερευνών.
 
Συνάντηση Πιλάβιου με Καπελέρη

Στο χώρο του ποδοσφαίρου, πάντως, αναμένονται σοβαρές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες. Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος επισκέφθηκε τον κ. Καπελέρη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των ερευνών, καθώς και για το αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στις «δύσοσμες υποθέσεις». Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ τον ενημέρωσε σχετικά με τα ευρήματα των υποθέσεων για τους δύο διαιτητές. Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού ποδοσφαίρου φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα πράξει αναλόγως, την κατάλληλη όμως στιγμή. Πρώτα θα περιμένει να περατωθεί η όλη διαδικασία και μετά θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Μένει μόνο τα λόγια να γίνουν πράξη και οι υποθέσεις να μην έχουν τη συνήθη κατάληξη...

You might also like:

Related Posts with Thumbnails