Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σε παραγκουπόλεις ζουν ένα δισ. άνθρωποι στον κόσμο

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς υποδομές, εκτεθειμένοι σε κάθε είδους καταστροφές, σαν αυτές που προκαλούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ερυθρού Σταυρού για τις καταστροφές στον κόσμο.

"Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ανθυγιεινές κατοικίες, σε επικίνδυνες τοποθεσίες, χωρίς να διαθέτουν υποδομές και απαραίτητες παροχές και υπηρεσίες που να περιορίζουν την επικινδυνότητα των φυσικών καταστροφών", καταδεικνύει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η επικινδυνότητα για τους ανθρώπους αυτούς έγκειται στις κλιματικές αλλαγές, στην απουσία υπηρεσιών υγείας, ακόμα και στην άνοδο της αστικής εγκληματικότητας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης ενδέχεται να αυξηθεί σε 1,4 δισ. το 2020 αν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί για να βελτιωθούν οι κατοικίες των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Σε κάποιες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) ή η Βομβάη (Ινδία), σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν σε παράγκες.
Ο σεισμός που έπληξε τον Ιανουάριο την Αϊτή, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατοικούσαν ήδη σε παραγκουπόλεις πριν την καταστροφή, προκάλεσε 250.000 νεκρούς και άφησε άστεγους περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, κάθε χρόνο στον πλανήτη περισσότερα από 50.000 άτομα πεθαίνουν εξαιτίας των σεισμών και 100 εκατ. πλήττονται από πλημμύρες. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από τις ευπαθείς ομάδες των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μέχρι το 2070, 14 από τις 20 πόλεις των οποίων ο πληθυσμός θα είναι πιο επιρρεπής σε καταστροφές αστικού περιβάλλοντος, θα βρίσκονται στην Ασία, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Μέχρι σήμερα, περίπου 827,6 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε κατοικίες χωρίς καμία απολύτως υποδομή υγιεινής, έναντι 776,7 εκατ. το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You might also like:

Related Posts with Thumbnails